The EDGE

The EDGE to przenośny analizator zakwaszenia krwi, łatwy w użyciu, daje precyzyjne pomiary w zaledwie 45 sekund. Przeznaczony jest do pomiarów kwasu mlekowego jako wskaźnika wytrzymałości sportowców. Oznaczenie kwasu mlekowego jest podstawową metodą oznaczania sprawności. Pomaga regulować intensywność treningu i uniknąć przetrenowania (zakwaszania mięśni).

Jest pierwszym urządzeniem tego typu, gdzie nie są wymagane płyny kalibracyjne, a pomiar mogą wykonywać osoby bez specjalistycznego przygotowania medyczno laboratoryjnego. Badanie na zawartość mleczanów w krwi przebiega z bardzo prosty i nieskomplikowany sposób.

Analizator The Edge jest urządzeniem, które mierzy koncentrację kwasu mlekowego (tzw. laktatu) we krwi. Jest niezbędnym przyrządem dla sportowców i trenerów, ponieważ potrafi pomóc w dokładnej ocenie wydajności mięśni po wysiłku, a także ustalić odpowiednie zakresy treningowe gdyż analiza kwasu mlekowego jest o wiele bardziej dokładniejsza, niż stara i nieskuteczna metoda używania procentowej maksymalnej wydajności serca.

Aby wykonać badanie, analizator The Edge potrzebuje małej kropli krwi (< 3 ul.) z palca lub ucha, którą umieszczamy na ergonomiczne zaprojektowanych paskach testowych (krew jest wchłonięta do wnętrza paska). Następnie pasek należy umieścić w polu testowym urządzenia gdzie następuję analiza koncentracji kwasu mlekowego we krwi. Wynik w postaci numerycznej jest wyświetlany na dużym ekranie LCD, w czasie poniżej 45 sekund z opisem daty i czasu badania. Uzyskane wyniki, są wiarygodne i porównywalne z badaniami przeprowadzonymi w laboratorium.

Urządzenie The Edge do pomiaru laktatu zapisuje do 300 wyników, każdy z datą i czasem badania. W celu dokładniejszej analizy, użytkownicy mogą zapisywać wyniki w komputerze.

The Edge jest niezbędnym narzędziem dla trenerów, naukowców oraz dla personelu medycznego zajmującego się sportowcami, w treningach indywidualnych jak również zespołowych we wszystkich dyscyplinach sportowych, a także może służyć jako niedrogie narzędzie uzupełniające do analizy laboratoryjnej.

Parametry techniczne:

  • zakres pomiarowy: 10 - 200 mg / dl (1.1 - 22.2 mmol / L)
  • przechowywanie: 10° C do 55° C
  • temperatura pracy: 10° C do 40° C (50° F do 104° F)
  • Czas pomiaru: 15 - 45 sekund.
  • Wilgotność powietrza: Mniej niż 85%
  • Próbka krwi: 3µl (krew kapilarna)
  • Zakres hematokrytu: 35-50%
  • Wymiary: 90x55x20 (mm)

   
Opcje dodatkowe:      

  • Jednorazowe, sterylne nakłuwacze Medlance, które dzięki specjalnej technice wykonania ostrza pozwalają na bezbolesne nakłucie palca.
  • Gaziki do dezynfekcji nasączone 70% alkoholem izopropylowym.


Zawartość opakowania:

  • Analizator THE EDGE ™
  • Instrukcję obsługi
  • Baterię: Lithium Coin Cell 3V
  • Pasek kontrolny
  • Etui
  • Nakłuwacz 1 szt.
  • Lancety 5 szt.



Zastosowanie:

Kontrola obciążeń treningowych, których miarą jest stężenie mleczanu we krwi umożliwia precyzyjne sterowanie treningiem i osiągnięcie odpowiedniej formy sportowej we właściwym czasie.

Prosty i wygodny w obsłudze, The Edge jest idealnym narzędziem dla trenerów i lekarzy pracujących w klubach piłki nożnej, koszykówki, hokeja czy biegów.

The Edge umożliwia sterownie treningiem również entuzjastom sportu i przeniesienie doświadczeń zawodowców na grunt amatorski.

Powstawanie kwasu mlekowego w mięśniach jest związane z procesem spalania glukozy, który to proces jest głównym dostarczycielem energii spożytkowanej na ruch. W przypadku, gdy do mięśni jest dostarczana wystarczająca ilość tlenu spalanie glukozy przebiega w sposób kompletny. W procesie kompletnego spalania glukozy jako jeden z produktów przejściowych powstaje kwas mlekowy, ale jest on natychmiast przekształcany do kwasu cytrynowego, który jest dalej spalany, do CO2 i wody w procesie zwanym cyklem kwasu cytrynowego. Gdy natomiast występuje deficyt tlenu, nie może on być przekształcany do kwasu cytrynowego i zaczyna się odkładać w tkance mięśniowej.

Wzrastające stężenie kwasu mlekowego odbiera się jako doznanie bólu w trakcie zbyt intensywnego wysiłku. Kwas ten jednak jest dość szybko odprowadzany z mięśni przez układ krwionośny, a następnie ponownie przetwarzany w wątrobie do glukozy w procesie zwanym glukogenezą albo cyklem Corich. W zasadzie po 2 godzinach od ustania zbyt intensywnego wysiłku fizycznego, cały kwas mlekowy jest odprowadzany z mięśni.

Prawidłowe wartości pomiarowe dla kwasu mlekowego:

  • <2 mmol/l - wartości typowe dla spoczynku
  • 2 - 4 mmol/l - wartości optymalnego treningu
  • 4 - 8 mmol/l - znaczne zakwaszenie mięśni
  • >8 mmol/l - organizm włącza mechanizmy obronne, ATP nie może być dalej resyntezowane, komórki mięśniowe przestają pracować i wysiłek musi zostać przerwany.


Kto powinien badać poziom stężenia laktatu?

  • sportowcy uprawiający dyscypliny wytrzymałościowe,
  • sportowcy uprawiający inne dyscypliny sportu, w okresie przygotowania wytrzymałościowego
  • osoby pragnące monitorować i optymalnie dostosowywać obciążenia treningu aerobowego.