Glukoza

Glukoza - naturalny węglowodan - aldoheksoza, o wzorze sumarycznym C6H12O6 i strukturalnym, należy do cukrów prostych:

Glukoza jest podstawowym związkiem energetycznym dla większości organizmów, jest metabolizowana w procesie glikolizy na kwas pirogronowy. Jest ona składowana w formie polimerów - skrobi i glikogenu. Jest ona również wykorzystywana jako substrat wielu procesów zachodzących w komórce - m.in. do produkcji celulozy.

Glukoza jest alkoholem wielowodorotlenowym. Inne nazwy glukozy to: glukopiranoza, glikoza, cukier gronowy, cukier skrobiowy. Jest czynna optycznie, skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawo co w nazwie oznacza się znakiem "+" Glukoza występuje w postaci dwóch anomerów: ? (jej skręcalność właściwa 112°) i ? ( której skręcalność wynosi 19°). Glukoza może tworzyć postacie endiolowe.

Potocznie mówi się także o badaniu glukozy. Badanie glukozy jest to badanie, które jest wykonywane albo w laboratorium albo w domu za pomocą glukometru. Badania takie można wykonywać z tzw. obciążeniem glukozą. Pomiar glukozy wykonyją osoby, u których stwierdzono cukrzycę.

Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) to wywołane różnymi przyczynami schorzenie metaboliczne, charakteryzujące się przewlekłym podwyższonym stężeniem glukozy we krwi (hiperglikemią). Przyczyną choroby jest defekt wydzielania i (lub) działania insuliny.

Więcej informacji na temat cukrzycy.